KENNEL CABAKA

ET RIGTIGT HUNDELIV 2005

 

return to www.cabaka.dk click X in the corner

Et rigtigt hundeliv

Sakset fra Århus Stifttidende den 18. februar 2005

http://www.stiften.dk/artikel:aid=201951

Journalist: Dan Zachariassen

Fotograf: Kim Haugaard


Yacker Of McCoy og mor Gitte
er hjemme igen efter veludført
arbejde på den internationale hundeudstilling i Fredericia.

Siden 1989 har Gitte Morell fra Malling helt frivilligt levet noget af et "hundeliv", for dengang var hun nemlig nået til et tidspunkt i sit liv, hvor hun kunne indfri et løfte, som hun havde givet sig selv, da hun var en lille pige. Hun anskaffede sig sin første hund, en snehvid spidshund af racen samojede.

- Vi har altid haft hunde i mit barndomshjem, forklarer Gitte Morell, men det var altid sorte hunde af blandingsrace, som mine forældre hentede på dyreinternatet, og selv om de alle sammen var nogle herlige hunde, ønskede jeg mig en hvid hund. Derfor besluttede jeg, at når jeg engang kunne få min egen hund, så ville jeg have en snehvid samojede, og det var det løfte til mig selv, som jeg indfriede i 1989.

Samojedehundene har sin oprindelse i det nordlige Rusland, fra et område mellem Uralbjergene og floden Jenisej, og det var oprindelig nomader, der benyttede disse hunde, dels til at vogte de store rensdyrflokke, og dels som trækdyr til slæderne. Nomaderne kaldte hundene Bjelkier, der betyder "hvide hunde, der får hvide hvalpe".

 

Det var i øvrigt også samojedehunde, den norske polarforsker Fridtjof Nansen benyttede på sin første rejse til Nordpolen i 1893, og han fortæller selv i sin beretning om "Nordøst-Passagen", at de hunde, han bragte med sig på den rejse, oprindelig var blevet købt hos de russiske nomadefolk.

De samojedehunde, vi kender i dag, stammer ganske vist fra de oprindelige nomadehunde, men der er naturligvis lavet et intensivt avlsarbejde med racen i de mange år, der er gået siden, et avlsarbejde, hvor man bevidst har fremavlet denne smukke hvide familiehund med det rolige og venlige gemyt.


Gitte Morell med en af de hvalpe, som avlstæven Peekachew havde med sig fra rejsen til Canada.

Det var netop som familiehund Gitte Morell købte sin første samojede i 1989, og hun havde overhovedet ingen planer om, at det skulle udvikle sig til andet og mere, end at familien skulle udvides med en enkelt hund.

- Fra begyndelsen havde jeg gjort mig helt klart, at der hverken skulle være tale om udstilling eller avl, forklarer Gitte Morell, men da jeg havde haft hunden et stykke tid, var der et par veninder, der spurgte om ikke den skulle udstilles.

- I første omgang afslog jeg, men jeg lod mig overtale, og det blev faktisk begyndelsen til den kennel, jeg har i dag. Det gik jo udmærket, smiler Gitte, og jeg fandt ud af, at jeg har et uforbederligt "konkurrencegen".

Naturligvis begyndte Gitte Morell i det små, men snart viste det sig, at hun var i besiddelse af den evne, der skal til for at parre hundene sammen, og dermed opnå det bedste resultat med avlen.

Alle anerkendte hunderacer er ned til den mindste detalje ganske nøje beskrevet i en "standard", og det er den, Gitte hele tiden har for øje, når hun planlægger, hvilke hanner og tæver, der skal parres, og det er siden begyndelsen i 1989 blevet til et utal af præmier, hvad hendes enorme samling af pokaler i alle mulige størrelser og udformninger vidner om.

Gitte Morells kennel hedder Cabaka, og i sidste weekend føjede hun endnu en triumf til sin samling, da hendes to årige hanhund Yacker Of McCoy, sejrede blandt 3000 hunde på Dansk Kennelklubs internationale udstilling i Fredericia.

Gitte Morell har gennem årene fremavlet rigtig mange "tophunde", men næppe nogensinde hunde med et så stort potentiale som netop to-årige Yacker, som tidligere har vundet konkurrencer i både Frankrig og USA.

International opdrætte
I dag har Gitte Morell placeret sig så fornemt som international opdrætter, at der er bud efter hendes hunde også fra det store udland.

I december var Gitte Morell en tur i Canada, og med sig havde hun både Yacker og hans mor Peekachew, og det besøg resulterede i, at Yacker i dag har afkom i Canada, mens hans mor netop er nedkommet med et herligt kuld snehvide uldtotter, naturligvis med en canadisk far.

Det tager naturligvis tid, at drive en seriøs hundekennel, og derfor har Gitte Morell og hendes familie da også indrettet sig således, at hun kun arbejder uden for hjemmet på halv tid.

Hun har et job som bogholder, mens den resterende tid deles mellem hundene og den øvrige familie. Eller måske mere rigtigt, så bruges resten af Gittes tid på familien, for hundene i Gittes kennel fungerer alle som familiehunde.

- Jeg lægger stor vægt på, at dette her aldrig skal blive større, end at alle hundene samtidig kan fungere som familiehunde, fastslår Gitte Morell.

- Jeg kan slet ikke med stordrift og staldopdræt, og derfor har vi også indrettet os sådan, at kennel og privatbolig et integreret i det samme hus, så der er god plads og rum til både hunde og mennesker.

Som alle opdrættere er det nødvendigt, også for Gitte Morell, at sælge ud af sine hunde, men også her har opdrætteren ufravigelige principper, som ikke fraviges.

Hun skal være sikker på, at de familier, der køber en hund hos hende, også har både den fornødne tid, og det nødvendige overskud til at tage sig ordentligt af den. Vurderer hun, at det ikke er tilfældet, bliver der ikke noget af den handel. Går handelen derimod i orden, koster en samojedehund fra Kennel Cabaka 7000 kroner.(2005)